Yorum: Danielle Martinigol - 100Dünya'nın Gizli Yüzü (100Dünya #1)

7/17/2014 02:36:00 ÖS


  • Sayfa Sayısı: 190
  • Baskı Yılı: 2014
  • Dili: Türkçe
  • Yayınevi: ON8
  • Çevirmen: Azade Aslan
  • Goodreads Puanı: 4,21/5
  • Kitap Kokusu Puanı: 3,5/5
Uzak gelecekte, uzay-zamanı katlamayı başaran insan ırkı Dünya’yı aşmış, koloniler halinde galaksinin dört bir yanına dağılmış durumda. İnsanlık yine bilindik hırslar, tanıdık emeller ve benzer siyasi yapılarla varlığını sürdürüyor. Birbirinden binlerce ışıkyılı uzaklıktaki gezegenlerin oluşturduğu “100Dünya Konfederasyonu” adlı bu yeni düzende, Dünya’dan da mavi, gizemli bir okyanus-gezegen dikkati çekiyor: Başkadeniz. Konfederasyonun en genç gazetecilerinden, Agoralı Sandiane Ravna objektifini bu ketum gezegenin sırlarına çevirdi bile. Bilmediğiyse, gerçekleri öğrenmekle onları medyada paylaşmak arasında çok hassas bir denge olduğu…
İnsanın doğa üzerindeki egemenliğine bir sınır çizmek mümkün mü? Buluşlar ve keşiflerle bugünlere gelen insanın “merak” duygusunu esas harekete geçiren nedir? Bilgilenme ve haber alma hakkı yaşam hakkının önüne geçtiğinde, en büyük zararı kim görür? Fransız bilimkurgu edebiyatının tanınmış yazarı Danielle Martinigol’ün ünlü üçlemesi “100Dünya” başlıyor.

100Dünya'nın Gizli Yüzü, Danielle Martinigol'ün 100Dünya üçlemesinin ilk kitabı. 
Uzak gelecekte , Dünya hayatı önemini yitirmiş ve artık insanlar uzayda koloniler halinde yaşamaktadırlar. Teknoloji akıl almaz bir hale gelmiştir. 
Şu ana kadar içinde uzaylılar olan  kitaplar okudum ama onlar uzayı bırakıp Dünya'ya gelmişlerdi ama bu seride tam tersi bir durum söz konusu. Dünya'da da yaşayanlar var ama az sayıda. 
Kitabımızın ana karakteri Sandiane Ravna , kendini habere , haberciliğe vermiştir.Babasıyla birlikte haberden habere , kamerada kameraya koşarak yaşamını sürdürüyordur. 
Habercilik merakı ve öğrenme iç güdüsü ile koloniler arasında en gizli ve en az bilgiye sahip olunan Başkadeniz'i daha yakından öğrenmek ister. Başkadeniz insanlarının ve yöneticilerin , diğer kolonilerden sakladıkları gerçeği öğrendiği zaman , Sandiane Ravna Başkadeniz'in geleceğini belirler.

Babası ve haber ekibiyle ,  yolculuk yaptıkları uzay gemisinde bir kaza olur ve yolcuları kurtarmak için bir Abis gelir. Abisler, bu dünyanın en gizemli uzay gemisidir. Tabii bu gizem habercilik aşkıyla dolup taşan Sandiane için büyük bir merak konusudur. Sandiane Başkadenizi'i daha yakından tanımak ve bir kez olsa bile Abis pilotlarını görmek istiyordur ama bu hiç de kolay olmayacaktır. Sandiane'nin ısrarlarına daha fazla dayanamayan Başkadenizli görevliler , Abis pilotlarını görmelerine izin vermeseler de onları Başkadeniz'i gezmelerine izin vermişlerdir. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi Sandiane pilotları görmek konusunda iddialı ve hırslıdır. Acaba Abis pilotlarının gizemi nedir ?
Başkadeniz'de Sandiane ve ekibini Paul ve Mel karşılar. Uzun yıllar sakladıkları sırları açığa çıkarmadan , onlara gerekli bilgileri vererek Başkadeniz'i gezdirmeleri gerekiyordur. Ne yazık ki bu sırrın koruması Sandiane gibi bir haberci karşısında yetersiz kalıyordur.
Biz okuyucular Sandiane ile birlikte bu gizemi çözerken aynı zamanda genç bir kadının aşkla tanışmasını da şahit oluyoruz. Zaten Sandiane Mel ile ilk karşılaştığında bir şeyler olacağı belliydi .  
Sandiane çok yüzsüz bir karakter. Evet , gerçekten yüzsüz ve sinir bozucu. Babasının da ondan eksik yanı yok hatta daha fazla itici bir karakter. Sandiane , kitabın sonlarına doğru değişiyor ve sinir bozuculuğu bir miktar azalıyor ama babası  aynı kalmak konusunda ısrarlı gibi duruyor. Serinin diğer iki kitabında karakterleri daha çok sevmeye başlayacağımızı umuyorum.
Kitabın konusu ilginç ve Abis gerçeklerini öğrendiğimde yazarın hayal gücüne hayran kalmamak elde değil. 
Kitabın tek eksik yönü ise serinin ilk kitabı olmasından kaynaklandığını düşündüğüm durgunluktu. Kitabın büyük bir bölümünde bilimkurgu geri planda kalırken aşk daha fazla öne çıkmış. Bilimkurgu ve aşkın harmanlanması her ne kadar güzel olsa da bu kitapta nedense eksik bir yön olarak görüyorum.
Seri olan kitaplarda -bazı istisnalar olabilir- daha ilk kitaptan önermem ve 100Dünya'nın Gizli Yüzü beni ikilemde bıraktı. İkilemde bıraktığı için siz en iyisi kitaba bir şans verin -pişman olmazsınız- :) 


*ON8 Kitap'a çok teşekkürler :)

Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe