GKK Okuma Etkinliği || Araştırma || Berlin Duvarı - Doğu Almanya

5/09/2014 04:36:00 ÖS



Okuma etkinliğimizde incelediğimiz Buraya Kadarmış kitabında karakterimiz Alex , Doğu Almanya’nın unutulan semtlerinde zor şartlarda yaşayan bir ailenin çocuğudur.
Adolf Hitler ile dalga geçen ve onu en edepsiz küfürlerinde kullanan  bu devrin şansız çocuklarını daha yakından tanımak istiyorsanız  sizi Alex ile baş başa bırakalım….

Berlin Duvarı’na dair her şey şimdi sizlerle…




Takvimler 13 Ağustos 1961 yılını gösterdiğinde Doğu Almanya’nın kararıyla 46 km uzunluğundaki Batı Almanya’nın ‘’Utanç Duvarı’’ olarak isimlendirdiği bu duvarın yapımına başlandı.

Berlin Duvarı Neden Yapıldı ?


2. Dünya Savaşı sırasında Doğu Almanya’dan Batı’ya kaçışların büyük bir bölümü Berlin’den yapılıyordu. Doğu Almanya  Meclisi bu göçe dur demek için 1961 yılında duvarın örülmeye başlamasına karar verdi.
1960’lı yılların başlarında sadece tel örgü ile  yetinen ve kaçakların daha rahat görülebilmesi için duvarın doğu tarafı beyaz renge boyanmıştır.
Bunu bir çözüm olmadığı anlaşılınca dönemim SED lideri  Walter Ulbricht'ın kararıyla duvar örülmesine karar verilmiştir.
Sadece bir gecede duvarın örülmesi tamamlanmıştır ve bu süreç boyunca plan gizli kalmıştır. Duvarın ilk hali geçişleri engelleyemeyince mayın tarlaları , gözcü kuleleri ve askerler ile geçiş tamamen engellenmiştir.


Duvardan geçmeye çalışan birçok insan hayatını kaybetmiştir.
1989’da Doğu Almanya’nın isteyen vatandaşların geçebileceğini söylemesiyle duvarın hiçbir anlamı kalmamış olur.

Batı tarafından gelen dozerler ile duvar tamamen yıkılmıştır. Duvar yıkıldıktan sonra Alman Demokrat Partisi daha fazla dayanamamış ve 13 Ekim 1990 tarihinde sona ermiştir.

Duvar yıkıldıktan sonra Batı her ne kadar Doğu’ya parasal destek verse de günümüzde bile Alex’in babası ve çevresi gibi halen işsizlik oranın en yüksek olduğu yerdir.

Berlin Duvarı hakkında bir çok film çekilmiştir. Berlin Üzerinde Gökyüzü, Berlin Mucizesi , Hoşçakal Lenin! , Ötekilerin Yaşamı ,  Tünel , Checkpoint Charlie'deki Kadın ,benim bulduklarımdan sizin de bildiğiniz filmleri bekliyorum :)


 Utanç Duvarı gibi önyargıların , toplumsal etiketlerin yıkıldığı bir toplum dileğiyle….

Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe