Yorum: Mehmet Faraç - Töre Kıskacında Kadın

3/13/2014 05:03:00 ÖS





‘’Bu kitap , töre kurbanı kadınlara , Fırat Nehri’nden üç çocuğuyla intihar eden Cemile’ye  ve törelerden kaçarak sinemaya sığınan Hafize’ye ve milyonlarca töre kurbanı kadınlara ithaf edilmiştir. ‘’



Tanıtım:

Şanlıurfa'da, 1994-1998 yılları arasında beş genç kız, törelere sığınan "aile meclisi infazcıları"nun kurbanı oldu... Bu olaylar kamuoyuna "Töre cinayeteri" olarak yansıdı. Rabia ve Şemse traktörün altına atılarak parçalandılar... Sevda ve Hatice kent meydanlarında "Rambo bıçakları"yla boğazları kesilerek katledildiler... Hacer, aile meclisi kararıyla en küçük kardeşinin ateşlediği "domdom kurşunları"yla öldürüldü... Ailesi tarafından Fırat Nehri'ne atılan Günül güçlükle kurtuldu... Yalnız Urfa'da mı?... Güneydoğu'nun her köşesinde, adliyelerin tozlu raflarında şüphesiz nice töre cinayetlerinin dosyaları duruyordu?.. Savunması nice Sevdalar törelerin kör bıçağı altında duruyordu?.. Savunmasız nice Sevdalar törelerin kör bıçağı altında yargılanmıştır bu bölgelerde... Nice Gönüller, Fırat'ın, Dicle'nin soğuk sularında çırpınmıştır umursamazca?.. Sevdalar, Rabialar ve diğerleri... Suçları "Sevmek" olan Urfa'lı kadınlar... Onlar yok olup gittiler, töreler ise hala yaşıyor...

Bu kitap, töre kurbanı kadınlarla, Fırat Nehri'nde üç çocuğuyla intihar eden Cemile'yi ve törelerden kaçarak sinemaya sığınan Hafize'nin ibret verici öykülerini anlatıyor.




Kadına şiddetin arttığı , insana değer verilmediği bir topluma dönüştüğümüz bu günlerde gerçekleri yüzümüze tokat gibi vuran belgelere dayalı gerçek bir kitap.
Traktörle ezen , boynunu kesen , hiçbir pişmanlık duymadan işlenen hatta yaptıklarından gurur duyan katillerin nasıl hapislerden kurtulduğu nasıl bir savunma yaparak aylar sonra hiçbir şey olmamış gibi ağalıklarına devam edebildiklerine hayretler içinde okuyacaksınız.
Kadına şiddeti ne yazık ki bir türlü önleyemiyoruz hatta şiddet oranları daha da artıyor. Töre Kıskacında Kadın’da tam bu 
konuya değinmiş ve birbirinde acıklı ve vahşi olayları okuyucularla buluşturmuş.
Hayretler içinde kaldığım , bu mu adalet diye sorduğum ,göz yaşlarım eşliğinde okuduğum ve kendimden utandığım neden elimizden gelen şeyleri yapmıyoruz ya da elimizden ne gelebilir diye sorduğum farklı duygular yaşatan bir kitaptı.
Bence gerçekleri biraz olsun görmek isteyenlerin hukuku , insanları değiştirmek için küçük bir adım atmak isteyenlerin okuduktan sonra  kendinde cesaret bulabilecekleri okunmasını önerdiğim kitaplar arasında.


Kadına şiddetin sona erdiği , çocukların ölmediği bir dünya dileğiyle …



Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe