Yazar Olmak İsteyenlere Öneriler

7/31/2013 10:26:00 ÖS

          İşte sihirli formül: Nasıl 1 Numara olunur ?

Harry Potter dizisinin yaratıcısı J.K. Rowling de, Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş’in yazarı Khalid Housseini de çok satıyor. Orhan Pamuk, Stephen King, Ahmet Altan, Ayşe Kulin, Elif Şafak, Dan Brown, Ahmet Ümit… Bir ortak payda bulmak zor. Kitapların türleri gündeme ve koşullara göre değişiyor. Mesela şu sıralar vampirler ve melekleri konu eden kitaplar ilgi görüyor. Danielle Trussoni’nin Asi Melekler adlı romanı ya da Stephenie Meyer’in Alacakaranlık serisi gibi… Çok satan bir kitap yazmanın bir formülü yok elbette, gene de çok satan kitapların ortak bazı özellikleri aranırsa bulunabilir. Mesela…

Çok satanların ortak özelliği sinemaya ya da televizyona uyarlanabilir olmaları ve müthiş bir görsellik içermeleri. Hollywood’un para makinelerinden sayılan Dan Brown ve Stephen King’den son yıllarda televizyon yapımcılarının gözdesi olan Ayşe Kulin’e kadar birçok ünlü yazar gibi… Birçok televizyon kanalı, yayınlanalı daha üç ay olduğu halde  The Cuckoo’s Çalling’in peşine düşmüş çoktan.

Aşk her zaman en gözde tema. Hele hikayenin sonunda tüm engellere rağmen galip gelen aşk oluyorsa… Elif Şafak’ın satış rekorları kıran romanı Aşk, buna verilebilecek en iyi örnek.

Çok satanlar arasında sadece kurgu eserler yok: İnceleme ve araştırma kitapları, komplo teorileri, anı ve biyografiler de göze çarpıyor. Hikayenizi tarihi bir arka plana dayandırabilirseniz kitabınızın çok satması garanti. Anlayacağınız, Ahmet Ümit’in İstanbul Hatırası ve Sultanı Öldürmek adlı romanlarının çok satanlar listesinde uzun süre kalması hiç şaşırtıcı değil. J.K. Rowling de ordu emeklisi ddektif kahramanının tek bacağının öyküsünü anlatırken bolca tarihsel bilgi veriyor, ABD, Ortadoğu, mayın tarlaları…

Bir ilki gerçekleştirmek de çok önemli. Çok satan kitapları taklit eden, onlara öykünen ikinci el uyarlamalar orijinalleri kadar başarılı olamıyor. Kanıt isteyenlere soralım: Orhan Pamuk ve Umberto Eco taklitlerinin adlarını kaç kişi hatırlıyor? The Cuckoo’s Calling’in de PR alanında bir ilk olduğuna şüphem yok.

Okur kitlesini hem Türkiye’de hem dünyada açık ara kadınlar oluşturuyor. Onlar daha çok aşk temalı romanları, Canan Tan’dan Candice Bushnell’e en hafifinden en hüzünlüsüne aşkı farklı şekillerde anlatan yazarları tercih ederken erkekler Jean-Christophe Grangé tarzı polisiye gerilimlerle inceleme ve araştırma kitaplarına yöneliyor. Elif Şafak gibi yazarlarınsa üniseks, yani hem kadınlardan hem erkeklerden oluşan bir okur kitlesi var. J.K. Rowling de çocuklar için yazarken yetişkinler için uniseks romanlar kaleme almaya başladı. Bakınız Boş Koltuk ve The Cuckoo’s Calling.

Kişisel gelişim günümüzün vazgeçilmez türü. Zira kısa yoldan mutluluk ve başarı vaatlerine herkes bayılıyor. Simyacı örneğindeki gibi romanlarını kişisel gelişimle harmanlayan Paulo Coelho’nun başarısının sırrı da zaten burada. Rowling henüz o sularda yüzmüyor ama neden olmasın.

Yazarkafe yazarı Gülenay Börekçi teşekkürler :)




Benzer Yazılar

1 yorum

  1. booklogging.com a üye olup ilk kitabınızı oluşturabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe